pondělí 10. listopadu 2014

A máme tu první „chytrý“ nápad nového zastupitele...

A máme tu první „chytrý“ nápad nového zastupitele...

V neděli 9. listopadu proběhlo ustavující zasedání zastupitelstva města Písku. Kromě volby vedení města, předložil Martin Brož z České pirátské strany návrh, aby město už neprodlužovalo smlouvy se soukromými firmami, které v Písku sbírají elektroodpad, ale aby tuto činnost převzalo samotné město. Zda by to bylo efektivní, má vyhodnotit zpracovaná studie. Svobodným se však nezamlouvá už prvnotní idea tohoto návrhu.
A máme tu první „chytrý“ nápad nového zastupitele...
A máme tu první chytrý nápad Martina Brože (Piráti Písek), na kterém je dobře vidět neodbornost zastupitelů. Navrhuje zřídit městskou třídírnu elektroodpadů. Zní to líbivě. Ale má to zásadní vady. Město by opět rádo podnikalo, dle Brože dokonce vydělávalo peníze. To městu nepřísluší. Město si platíme z našich daní. Daně nejsou vklad do podnikání zastupitelů.
Město nikdy nebude dobrým podnikatelem, už jen proto, že taková firma nemá konkurenci. Nad smluvním partnerem, soukromou firmou, stále visí hrozba konkurence. Někoho, kdo chce na její místo. Soukromou firmu to nutí mít slušnou cenu a nízké náklady. Městská firma bude, dříve nebo později, jen tunelem k penězům z našich daní. Jinak to ani z principu dopadnout nemůže.
Město má jen říci svůj záměr a nechat firmy, aby navrhly řešení. Musí dohlédnout, aby na danou činnost nevznikl dlouhodobý monopol a vždy nad smluvní firmou visela hrozba toho, že jiná firma může navrhnout lepší řešení. Pokud je možné k dané zakázce pustit více firem naráz, tak tím lépe. Jen tak konkurenční boj dostane ty správné obrátky a obyvatelé města na tom získají perfektně odvedenou službu s minimálními náklady.

Foto: Martin Brož při skládání slibu, 9.11.2014. Svobodní Písek

Žádné komentáře:

Okomentovat