sobota 27. září 2014

Jak se chovají k chudým?

Jak se chovají k chudým?

Současné politické strany se snaží tvářit, že jim záleží na sociálně slabých.
Pojďme si ukázat jak se k nim chovají.
Nebylo by lepší dát chudým Svobodu a naději na lepší život.

Jak se moderní politici EU chovají k bezdomovcům.
Pomocí nespravedlivých sociálních dávek a institutu minimální mzdy, připravují lidi o možnost znovu se zapojit do života.
Jediné jak se k nim dnes chovají.
  • posilují policejní hlídky
  • přidávají kamery a a jiná sledovací zařízení.
  • Upravují město tak, aby bylo proti chudým.
    • neposkytuje pro ně žádný prostor
    • snaží se je vytlačit ze společnosti, ale nedává jim žádný použitelný prostor.
    • Kromě vyhlášek využívají města nepohodlný design jako „repelent“ proti nevítaným spoluobčanům
Chovají se k nim jak k nepříjemné havěti birdcontrolblog.com

hroty proti posedávání
Repelent proti nevítaným spoluobčanům - jak to nazval jedem z aktivistických blogů  profimedia 0196226750standard
Lavičky na kterých se nedá odpočívat
nudges.wordpressbbcchinahush

Někdy použijí i zpoplatnění laviček


PAY & SIT: the private bench (HD) from Fabian Brunsing on Vimeo.

I v našem městě nastal podobný problém.

Město namontovalo lavičky na sídlištích, ale seděli tam lidé. Obyvatelé ze sídlišť si začali stěžovat a volat po odstranění laviček, protože tam nesedí ti správní lidé, nesedí tam důchodci, ale skupiny mladíků, nebo místních rómů. Po odstranění laviček ti lidé opět sedí u vchodů domů a nebo tvoří skupinky v blízkosti svých domů. Pro většinové obyvatelstvo jsou jak obtížný hmyz. Lidé v těchto skupinkách se zas cítí jak vyhnanci ve svém městě.

V místní pobočce Strany svobodných občanů - Písek jsme začali dlouze diskutovat jak to řešit Svobodně bez restrikcí, tak aby obě skupiny mohli ve městě žít.
Podle mě jsme našli jednoduché řešení.


Město musí stavět město pro všechny. V našem městě mají přeci právo na svůj prostor všechny skupiny obyvatel. Nikdo by neměl být vyvrhel.
Je zde mnoho druhů lidí.

  • Bohatší si pořídí domek v klidných částech města. 
  • Ti co milují ruh a mají dost peněz si můžou bydlet třeba na náměstí, ale musí akceptovat, že tam by měl být téměř pořád ruch a shon. Daní za bydlení ve středu města vždy bude hluk a problém s parkováním. Rezidenti si nemohou usurpovat náměstí jako svoje parkoviště.
  • Někteří bydlí v bytových domech, řadových domech v nové, nebo staré zástavbě.
  • Ti co nemají tolik peněz často bydlí v panelových sídlištích a ostatních bytových domech, často v městských bytech, které je jen zdánlivě za výhodnější nájemné. (Deregulované nájemné, nesvázáno množstvím zákonů a vyhlášek, kde cenu určí trh by bylo levnější)
  • Někdo rád navštěvuje kulturní akce
  • Někdo má raději samotu a klid
  • Někdo raději do hospůdky či restaurace
  • Někdo je rád jen tak prostě venku. Někdy je to tím, že nemá peníze. Jsou to skupinky mladých, nebo často sociálně slabých skupin.
Většině těchto skupin, až na tu poslední, se města snaží vyjít vstříc. Stavějí obytné zóny, průmyslové zóny, obchodní zóny (raději bych to víc promíchal). Centra měst. Pro poslední skupinu se nedělá nic, naopak je obtížným hmyzem města. Politici si myslí, že toto skupinu vymýtí vyhláškami, policií, kamerou, nepohodlným designem laviček, nebo hroty proti posedávání.

Řešení?

Postavme část města i pro ně. Pracovně jsme to nazvali TeePee parky. Měli by se stavět hlavně v okolí řek a velkých sídlišť
Mělo by se jednat o prostory, kde shlukující skupinky lidí nebudou překážet, ale budou zde vítáni.
Mělo by jít o velmi jednoduchý a proti poničení velmi odolný design s jednoduchou údržbou a úklidem. Měl by obsahovat sezení, pokud možno i se stolky a částečné přístřeší. V některých lokalitách třeba i ohniště. Napadlo nás nad dřevěnobetonovými lavicemi a stoly vztyčit pár klád do špice ve stylu polovičního TeePee stanu coby přístřešku chránícího před větrem a deštěm. Od tud vznikl i pracovní název těchto prostor.
V tomto prostory bych doporučil relativně časté, ale velmi přátelské návštěvy městské policie. Drobný hluk  a zábava je zde přeci vítanou kulisou. Policie by spíš měla jen pozdravit, popřípadě si popovídat a problémech místní komunity. Policejní restrikce by měla přijít jen v krajním případě a při nedodržení pravidel ústně dohodnutých pravidel vedoucích k dobrému soužití s přilehlými lokalitami města. Největší restrikcí by mělo být zrušení, nebo přemístění tohoto prostoru.

Hlavní řešení nelze zajistit v komunálních volbách. Řešením chudoby by měla být záporná daň a změna přístupu státu ke svobodě.

Pojďme to společně změnit. Volte Svobodné, volte Svobodní Písek.

Zdroj obrázků

Žádné komentáře:

Okomentovat